overvægtig hund

Hvad er overvægt hos hunde?

Omkring 40 % af danske hunde i dag er teknisk set overvægtige. Vi har derfor fokus på overvægt hos hunde i dette blogindlæg, og vi giver dig gode råd til, hvordan din hund kan blive normalvægtig igen.

Hvad er overvægt hos hunde?

Overvægt hos hunde betyder helt basalt, at kroppen indeholder for meget fedt, og den ikke har sin idealvægt. Det overskydende fedt kan ente vise sig i vævene eller i samlede depoter forskellige steder på kroppen. Man siger, at en hund er overvægt, hvis den vejer mere en 15 % over sin optimale vægt eller ved en fedtprocent på over 20.

Hvordan ved jeg, om min hund er overvægtig?
Overvægt kan enten afsløres ved vejninger eller ved at føle langs hundens ribben – hvis man næsten ikke kan føle hundens ribben, er hunden overvægtig. Overvægt hos hunde er efterhånden normalt, og ses hos stort set alle typer af hunderacer, og bliver mere almindelig i takt med hundens stigende alder.

Slankefoder til hunde ← overvægtig og tyk hund, se idealvægt

Hvorfor er min hund overvægtig?
Overvægt ses også ofte efter kastrationer eller sterilisationer, hvorefter hunden oplever ændring i stofskifte, dens forbrænding nedsættes og appetitten stiger – derfor bliver hunden med tiden overvægtig. En anden kilde til overvægt er ejerens misforståede godhed. Ejere har ofte tendens til at forkæle deres hunde med godbider, madrester osv., og det kan altså ende med en overvægtig hund.

Symptomer på overvægt hos hunde
Der findes mange forskellige symptomer på overvægt hos hunde, og det kan fx udarte sig i besværet bevægelsesmønster, åndenød ved motion, hunden virker besværet, bevæger sig langsomt og bliver nemt stakåndet, hundens humør virker dårligt samt doven adfærd. Det kan være din hunds adfærd er doven ved, at den sover meget, ikke gider at gå tur og generelt har et lavere aktivitetsniveau er førhen.

Hvad kan overvægt forårsage?
Overvægt kan forårsage mange ting, og generelt gælder det, at jo tungere hunden er, des mere slider den generelt på sin krop. Det går både ud over organer, hjerte, knogler, muskler og led, altså hele bevægelsesapparatet. Derudover kan det påvirke livskvalitet, levetid og modstandskraft mod infektionssygdomme negativt.

Hvad kan jeg som ejer gøre for at hjælpe min overvægtige hund?
Der er primært to forhold, du kan arbejde med som ejer af en overvægtig hund. Det handler, fuldstændig som hos os mennesker, om kost og motion.

Mht. foder skal både hundens foder, spisevaner og daglige rutine ændres. Den daglige kaloriemængde skal nedsættes, og den vanlige foder skal udskiftes med slankefoder. Slankefoder har mindsket fedtindhold og flere fibre for at give hunden en bedre mæthedsfornemmelse.

Derudover skal mængden af foder justeres, så det passer med hundens størrelse, aktivitetsniveau og ambitioner om vægttab. Hunden må ikke være med, når familien spiser eller tilbereder mad, og hvis hunden skal have godbidder, skal de enten tages fra den samlede fodermængde eller modregnes i fodermængden.

Mht. motionen handler det om at motionere hunden så meget som muligt, men naturligvis på en forsvarlig måde. Sørg for at gå lange ture, løbeture og mange lufteture, hvor hunden får lov at være fri og kan løbe rundt selv. Hunden skal helst ned på sin idealvægt, så du ikke skal til dyrlægen i tid og utide.

Dyrlæge – find dyrehospital og dyreklinik akut – se priser ←

Er det en gammel hund, kan det være en god idé at motionere i vand, da det er mere skånsomt for leddene. Igen er det ligesom med os mennesker; Jo mere hunden forbrænder pr. dag, des mere vil den tabe sig.

Husk at følge hundens vægttab ved at veje hunden mindst en gang om måneden, og løbende mærk efter ribben og ryghvirvler på hunden. Vigtigst af alt handler det om at udvise tålmodighed og disciplin i kampen mod din hunds vægttab.

Disclaimer

One thought on “Hvad er overvægt hos hunde?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *