Lån til investeringer?

Lave renter gør det attraktivt at låne til foretage investering i aktier og højtforrentede obligationer – eller gør det? Udgifterne forbundet med investering og ikke mindst risikoen gør, at det sjældent er en god ide.

Selv ikke et hurtigt lån er anbefalelsesværdigt til dette formål. Lån som disse her.

Investering i aktier og obligationer er og har altid været fascinerende og har oftest givet pæne afkast.

Men netop risikoen og gevinsterne er vigtige, hvis du investerer og har lån samtidigt. Vær især opmærksom på om:

1) Gevinsten på aktierne er højere, end den rente du betaler på dit lån og med en rimelig stor forskel?

2) Risikoen på investeringerne er så stor, at du ender med at tabe mange penge og måske endda kommer til at skylde penge væk?

Svært at opgøre risikoen, når du låner til at købe aktier

Det ligner næsten en sikker investering at låne to procent i dit hus og få et aktieafkast på otte procent over tid. Men tro endelig ikke, at det giver forskellen på seks procent. Renterne kan stige pludseligt, og det er kort tid siden, hvor de korte renter var oppe på seks procent, mens aktiemarkedet fik knas tørre tæsk. Aktiekurser og renter kan nærmest ikke forudsiges.

Så hvad kan den langsigtede gevinst være, hvis du låner penge i dit hus og investerer i aktier og obligationer? Den korte rente ligger måske på ca. 3-4 procent på sigt, men der er også en halv procent i bidrag til på realkreditlånet. Det giver en samlet lånerente på 3,5-4,5 procent.

Uden investeringsforeningen, en ETF (børshandlet fond), pensionsselskabet og banken kan du måske få fire procent i afkast. For de fleste private investorer er det helt sikkert ikke risikoen værd. Tænk også på, at der skal trækkes en tredjedel i skat fra det afkast.

Bruger du en investeringsforening er der yderligere omkostninger på omkring 1,5-2 procent for at investere i globale aktier. Og de færreste investeringsforeninger slår markedet.

De fire procent i lånerente med bidrag og de 6,5 procent i afkast hos investeringsforeningen efter omkostningerne giver en profit på 2,5 procent. Det er nærmest aldrig risikoen værd.

Aktieinvestering kan give store tab

Låner du penge til at købe aktier, er det vigtigt, at du kan betale lånet tilbage og ikke risikerer, at banken tvinger dig til at sælge aktierne på et tidspunkt, hvor de er faldet betydeligt i kurs. Så hellere se nærmere på et af de kendte kviklån gratis online – det ved man da, hvad er!

Hvis du laver aktieinvestering for 100.000 kroner og låner 100.000 kroner oveni, har du mulighed for at vinde det dobbelte. Men også at tabe det dobbelte – hvis vi naivt ser bort fra de nævnte renter for at låne pengene.

Satser du i alt 200.000 kroner, og stiger aktierne halvtreds procent, har du vundet 100.000 kroner. Men så skal der trækkes renter fra. Falder aktierne 50 procent, har du tabt alle dine 100.000 investerede kroner – og så kommer renterne derudover. Det er altså noget mere, end hvis du blot investeret dine 100.000 kroner og tabt/vundet 50.000 kroner. Så risikoen er altså markant større, når du har lånt penge til at investere for.

Husk at danske aktier faldt over 50 procent på et års tid fra 2007 til 2008! Derfor kan jeg anbefale, at du får en grundig uvildig økonomisk rådgivning, inden du går i gang med at investere i aktier.

Disclaimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *