Kompetent behandling af stress

Ja, det kan ofte være svært i det hele taget at få lov til at hjælpe et menneske, der er stresset. Det menneske, der har problemerne, kan ofte slet ikke selv se, at han eller hun har behov for hjælp. Det kan være voldsomt frustrerende for de nærmeste, det være sig familie eller arbejdskolleger, at være vidne til, at et menneske er ved at køre sig selv – og deres omgivelser – helt ned på grund af det psykiske pres, de hele taget er underlagt, eller i hvert fald det pres, de pålægger dem selv.

Ofte har de mennesker, der er ved at knække på grund af stress, et enormt arbejdspres på deres skuldre. Men de er samtidig også meget ofte meget samvittighedsfulde mennesker, der slet ikke formår at sige, at nu KAN de altså ikke klare mere arbejde. De vil ligesom ikke være ” bekendt” at sige, at de ikke magter det mere. De synes, det er et nederlag, at det er ” flovt” at sige fra.
Men i længden er det altså personen selv, der betaler prisen ved at knække sammen på grund af stress, hvis han eller hun da er ” så heldige”, KUN at knække. I værste fald kan mennesker dø af stress, fordi de ikke lytter til deres krop.
Mange har i årevis fået adskillige advarsels signaler fra deres krop om, at der er et eller andet, der er ” rivende” galt!  Diverse livsstils sygdomme, såsom forhøjet blodtryk, diabetes 2, voldsom træthed, en følelse af aldrig at ” slå til” osv osv!
Det kan også udarte sig i diverse sygdomme som evindelige influenza, forkølelse, bihulebetændelse, osv osv hver gang, det er ferie og weekend.

Men ofte tager mennesker, der er alvorligt medtagne af stress, slet ikke symptomerne på stress alvorligt. Ja, de forstår slet ikke, hvor alvorligt, det kan være fat. De vil sådan set godt høre på andre, når de fortæller om, hvor galt det kan være fat, men det ” gælder jo da ikke for dem”. Og de har i hvert fald ikke lige tid lige nu til at høre om, hvad de skulle tage at gøre. Det kan vente til, de får tid til det. Han eller hun skal i hvert fald nok holde til det, de skal gøre. I hvert fald er de i ” nødt til ” at passe deres arbejde. Og dette gælder uanset, om omgivelserne kan se alle advarsels signalerne. Det gælder i hvert fald ikke for ham eller hende; de har ikke stress.

Ofte kan det da også gå godt for de mennesker, der knækker på grund af stress. Men går det godt, og han eller hun ” slipper med” at må holde nogle måneders, måske endda års pause. Så kan det alligevel tage op til flere år at komme til hægterne, hvis et menneske har været nede med stress. Ja nogle kommer aldrig ” op” igen. Det vil præge dem for resten af livet.

Disclaimer

One thought on “Kompetent behandling af stress”

  1. Ja, stress kan jo komme af mange ting. Det kan både være arbejdet, som presser folk, det kan være privatlivet, økonomi eller en helt masse andet. Det vigtige er jo at finde ind til årsagen og så få styr på de forhold, så man kan få det godt igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *